Kerstpakketten!

Karmel nieuws

De vakanties zijn voorbij en het gewone leven en de start voor het winterseizoen is weer begonnen. De winter is voor ons guur en koud buiten, warme gezelligheid thuis. Dat geldt niet voor Roemenie de winter daar wordt met zorg tegemoet gezien een zorgelijke periode van kou en onzekerheid.

De extreme kou zorgt in Roemenie voor hoge gas en elektriciteit rekeningen. Het schamele loon of pensioen is vaak ovoldoende om de energierekening te kunnen betalen. De werkloosheid cijfers stijgen, juist tijdens de winters enorm, het werk light stil, velen die 's zomers op het land werken hebben dan niets te doen. In deze uitzichtloze situatie wordt vaak naar zelfgemaakte alcohol gegrepen.

Onlangs is Roemenie voor de vijfde keer dit jaar zwaar getroffen door overstromingen, waaronder de provincie Hargitha met een oppervlakte van 2 x Overijssel. Alleen in dit gebied zijn 16 personen om het leven gekomen. Huizen en boerderijen zijn beschadigd, ondegelopen, ingestort of volledig verwoest. Het schadebedrag bedraagt vele tientallen miljoenen euro. De St. Karmel International heeft reeds 15 jaar in dit gebied een aantal projecten. De afgelopen periode hebben medewerkers van de stichting samen met de provinciale en plaatselijke bestuurders een inventarisatie gemaakt van de noodzakelijke hulp. Hierbij zijn ook duidelijke afspraken over de verdeling van de goederen gemaakt in samenwerking met het Rode Kruis.

Afgelopen 3 weeken zijn er 3 volgeladen trailers met hulpgoederen in Hargitha aangekomen, in totaal 48.000 kg waaronder; reiningsmiddelen, bouwmaterialen, deuren, kozijnen, ramen, kleding en klein meubilair. Deze goederen zijn bedoeld om bij te dragen in de herhuisvesting van 20 families die momenteel in een tentenkamp verblijven. Binnen deze families befinden zich kleine kinderen en baby's van slechts enkele maanden, die het voorutzicht hebben op de strenge Roemeense winter met temperaturen tot min 30 graden. Het aantal straatkinderen en armen nemen in de winter toe! Helpt u hen de winter door? Juist voor deze mensen vragen wij uw aandacht. ZIJ hebben uw hulp maar vooral uw gebed nodig.

Onderstaand vind U de lijst met benodigde levensmiddelen.

vruchten in blik vis in blik groente in blik
macaroni rijst meel (bloem)
suiker thee koffie
cacao slaolie havermout
soep koekjes snoep/chocolade
babyzeep babyzalf babyshampoo
kaarsen lucifers gloeilampen (60W)
tandpasta zeep vitamine A, D, C
brinta bambix nutrix

Nu al wordt er reikhalzend uitgekeken naar uw gaven, die niet alleen tijdens de kerst maar tot ver in het nieuwe jaar een noodzakelijke aanvulling zijn op het schrale menu van velen.

De kerstpakketten worden zamensgesteld, ingepakt en weggebracht naar de verschillende projecten in Oost Europa. Het is een logistieke operatie op zich, om alles ter plekke te krijgen op de juiste tijd.

Laat Uw hart spreken en sta iets af aan uw medemensen die in de meest erbarmelijke omstandigheden verkeren. Beleefd vragen wij ook uw aandracht voor de gestegen transportkosten. Een transport kost 2.600 euro. Uw giften kunt u overmaken op bankrekening SNS 95.50.66.662 ten name van Stichting Karmel International, Twenteweg 10, 7532 ST, te Enschede.

In Verbondenheid, willen wij u hartelijk bednaken voor uw gaven.