Draagt elkanders lasten en vervult alzo de wet van Christus galaten 6:2

 

 

Karmel nieuws

 

 

“De Hulp die aankomt”

 

Bijna dagelijks ontvangen wij grote hoeveelheden goederen. De goederen bestaan niet alleen uit kleding en speelgoed, maar ook uit meubilair voor school, ziekenhuizen, gemeente zalen en kerken en ook keukenmatriaal, linnengoed, kinderwagens, naaimachines en fietsen. Het sorteren van de kleding, speelgoed, etc. vindt plaats in onze 850 m² opslagruimte door vrijwilligers die ons in dagdelen dagelijks bijstaan. Maandelijks gaan er 2 vrachtauto’s naar onze projekten in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Servie. Ondanks dat enkele van deze landen tot de EU zijn toegetreden is de noodzakelijkheid van ondersteuning heel erg groot omdat we werken aan de onderkant van de samenleving.

 

De huidige economische crisis trekt in Oost-Europa diepe sporen, de werkloosheid stijgt in enorm tempo, export neemt af en devaluatie van valuta zorgen voor groeiende maatschappelijke en politieke onrust. Dit alles geldt vooral voor die gebieden waar het in de afgelopen jaren beter ging. De diakonale hulpvraag bij de kerken wordt groter en groter.

 

Door de structuele hulp kunnen we de nood enigszins helpen dragen en verzachten. Zo mochten j.l. 23 mei zeven vrachtauto’s met hulpgoederen aankomen bij kerken, ziekenhuizen, kindertehuizen, bejaardenhuizen en familiehuizen.

 

Hans en Jan Koning begeleiden deze missie. Voor Jan was het de eerste reis naar Roemenië, het heeft grote indruk op hem gemaakt. Voor Hans was hij een  grote steun, daar Hans nog veel problemen ondervond van de val die hij op bevrijdingsdag maakte en een aantal ribben kneusde.

 

De eerste overnachting was bij onze voorzitter van Karmel Hongarije ds. Thuróczy.

 

Zondag na de kerkdienst en het eten werd de reis voortgezet naar Roemenië. Bij ds. Denes was de volgende overnachting en bespraken we de renovatie van de gemeentezaal en de diakonale problemen in Zerind.

 

Maandag 25 mei vertrokken we naar Tirgu-Mures ondertussen hadden we kontakt met de vrachtauto’s die verspreid in Roemenië onderweg waren.

 

Dinsdag 26 mei werd met vereende krachten in onder grote saamhorigheid door een groep ouderlingen, de koster, de organist en de twee hulp predikanten en vele anderen de vrachtauto’s gelost, hetgeen veel vreugde en dankbaarheid teweeg bracht.

 

De volgende vrachtauto was bij de T.B.C. kliniek in Gornesti waarop dit moment 68 kinderen verblijven, ook de kinderen hielpen ijverig mee met het lossen van voedsel, reinigingsmiddelen, matrassen, kleding, linnengoed en natuurlijk speelgoed, ook hier blijdschap en dankbaarheid, woensdag 27 mei afspraak met de president van de provincie Bistrita over de plannen van het Atzheimer ziekenhuis in Beclean. Woensdagmiddag bezoek aan het bejaardencentrum in Nuseni, gesprek met de burgemeester over de voortgang en het onderhoud van dit centrum. Daarna bezoek bij de Reformatuskerk met ds. Tordai gesproken over de renovatie van de kerk en het teruggekregen gebouw dat de dienst gaat doen als gemeentezaal waarvoor de inventaris een dag eerder door onze vrachtauto’s is afgeleverd. Hierna bezochten we het revalidatiecentrum in Beclean, na de rondleiding en gesprekken met de direktie ’s avonds laat terug in Tirgu-Mures. Donderdag 28 mei vroeg vertrokken naar Miercurea-Suec voor een bezoek bij het Rode Kruis, waarmee we nauwe samenwerking hebben op een aantal projecten o.a. een ziekenhuis, waar we de vorige dag 42 bedden zijn afgeleverd, waar we met applaus werden ontvangen door de patienten die reeds in de nieuwe bedden lagen. Bijzonder aangrijpend was het bezoek aan het kindertehuis in Balant, dit is een mijnwerkersdorp waar de bevolking afhankelijk was van de kopermijnen die voor enkele jaren terug gesloten zijn. Dit dorp ligt in een vallei waar geen mogelijkheden zijn voor landbouw, van de toenmalige 15.000 inwoners wonen er nu nog 7.500 inwoners waarvan er nog maar 60 mensen aan het arbeids proces deelnemen. Bijzonder aangrijpend was het kindertehuis waar de kinderen van het dorp in de leeftijd van 0 to 15 jaar dagelijks worden ondergebracht. Schrijnende situatie troffen we aan op de afdeling van de allerkleinsten waar 30 kinderen op de vloer op matrasjes lagen te slapen. Gelukkig had de vrachtauto een dag ervoor 17 nieuwe bedjes en matrasjes gebracht, dit is weer een stap voorwaarts. Hier zijn bedjes en kindercreche matriaal erg hard nodig. Na dit emotionele bezoek namen we afscheid van dankbare mensen. We vervolgden onze weg door prachtige mooie natuur naar het bejaardenhuis in Frumoasa, wat we aantroffen gaf veel voldoening de vooruitgang die is aangebracht door de hulp van Karmel in matriële zin en financiele hulp van de wereldbank voor het gebouw. Na een hartelijk afscheid van Eva en Atilla van het Rode Kruis in Miercurea-Suec reisden we door naar Doboseni, waar we bijzonder gastvrij werden ontvangen door ds. En mevr. Szekely. Hier voerden we goede gesprekken over de kerkelijke en plaatselijke situatie en kwamen tot de ontdekking dat er een misverstand was onstaan omtrent het transport, ze dachten n.l. dat de kerkbanken zouden komen en hadden de oude banken reeds uit de kerk verwijderd, die waren in zo’n slechte toestand dat ze als brandhout uit elkaar vielen. We zullen trachten voor november vervangende kerkbanken te brengen.

 

Vrijdag 29 mei. Na een goede nachtrust brachten we een bezoek aan de school, op dit moment zijn er 268 leerlingen + 168 Roma kinderen. Na inventarisatie vertrokken we voor een bezoek aan de kerk in Varghis die mede door hulp van Karmel is gebouwd. We vervolgden onze reis naar Christuru Secuesc voor een bezoek aan de familiehuizen, die door Karmel ondersteund worden. Per huis wonen er 10 kinderen van 0 to 18 jaar, de meesten hiervan zijn weeskinderen, de anderen worden door de staat geplaatst. Hier werkt Karmel nauw samen met een christelijke stichting uit Hanover. Op dit moment zijn er vijf familiehuizen in gebruik waar 48 kinderen verblijven, ieder huis heeft zijn eigen gastouders. Na dit bezoek vertrokken we naar Tigu-Mures waar we de dag doorbrachten met gesprekken en het voorbereiden van de terugreis.

 

Zaterdag 30 mei, na een allerhartelijkst afscheid van ds. En mevr. Lakatos en Babi vertrokken we  om half negen richting Cluj voor een gesprek met professor Juhasz en professor Gereb, na een rondleiding door de universiteit en afspraken voor het vervolg van de hulp vertrokken we via Gilau naar Sacueni waar we hartelijk werden ontvangen door ds. Gavrucza, hier bezochten we het nieuwe gemeente centrum en de kerk en bespraken de voortgang en de plannen voor een nieuw te bouwen bejaardenhuis voor ong. 20 personen. Hierna reisden we door naar Debrecen in Hongarije voor een bezoek aan onze pleegzoon en zijn gezin. De vrachtauto’s zijn allen veilig weer terug in Holland. ‘s Avonds reisden we door voor een bespreking bij het Rode Kruis in Bekeshaba om te spreken over de voorgang van de projekten in Servie en de Oekraïne en Hongarije. Na een goede nachtrust en een warm afscheid van Janos en Ireenke vertrokken we op deze pinksterzondag naar Tokol om bij ds. Thuroczy verslag te doen. Na het eten en de overdenking namen we hartelijk afscheid en reisden via Oosterijk en Duitsland naar Glanerbrug waar we s’nachts om half drie aankwamen, de km-teller gaf aan dat bijna 5000 km was gereden. We dankten God voor de gezegende reis en de behouden thuiskomst van alle chaffeurs. Ook grote dank aan Cor Elsman de enige die reageerde op de oproep voor hulp en die wel voor 10 werkte, heel veel dank aan de groep Rijssen en alle anderen die dit mogelijk maakten. Grote dank voor mijn maatje Jan die van deze reis een echte zendingsreis maakte en overal waar hij een orgel tegenkwam deze bespeelde met psalmen en gezangen.

 

De vele dankbetuigingen van scholen, kerken, bejaardenhuizen, ziekenhuizen en andere organistatie’s in Roemenië en omringende landen zijn hartverwarmend en sterken ons in ons werk, hier één van de vele reakties uit Roemenië, mail van Zsolt Gereb.

 

 

 

            Liebe Janika und lieber Hans,

 

Unser Theologische Institut und meiner Familie möchte auch auf diese Weise unser herzlichen Dank aussagen für die sehr wertvolle Matrial, Lebensmittel, und Personal Packett welchenSie uns für Pfingsten geschickt haben. Unser Theologische Institut ist von der Kirchen aufgehalten darum sind unser Finanzielle Möglichkeiten beschraekter. Wir loben Gott dass Er neben uns solche Brüdern und Schwestern gestellt hat die uns seit zwanzig Jahren unser Sorgen teilen um unseren protestantische Pfarrerausbildung in Transsylvanien auch in diese Zeiten fortführen können. Gott gaebe Euch viel Kraft und Gesundheit um diesen karitativen Dinst weiterführen könnet.

 

Mit brüderlichen Grüssen,

Ihr

 

Zsolt Gereb,

professor

 

 

 

 

Steun door gebed

 

Wij hopen dat wij in de toekomst ook op uw steun mogen rekenen. U kunt ons helpen in gebed, financiële of materiële zin, maar ook als vrijwilliger, bent u van harte welkom.