PERSBERICHT, Enschede, 27.04.05

HELP! Dringende oproep. Noodhulp naar getroffen gebieden in RoemeniŽ.

De stichting Karmel International in Enschede bereid transporten voor om zo spoedig mogelijk noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking in de provincie Harghita, waar de afgelopen weken grote delen onderwater zijn komen te staan.
Vele dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten en daardoor via de weg onbereikbaar geworden. 11 mensen vonden reeds de dood. Het zwaarst getroffen is het gebied rondom Oderheiu Sec.
De toch al beperkte infrastructuur is nagenoeg vernietigd, zoals bruggen, wegen en spoorlijnen. Maar eveneens vele huizen, scholen en ziekenhuizen, waardoor medische zorg en humanitaire zorg nagenoeg onmogelijk is geworden.
In overleg met de Nederlandse ambassade in Boekarest, de Roemeense ambassade in Den Haag, het Rode Kruis in RoemeniŽ en de lokale- en provinciale bestuurders is een noodplan opgezet waarin de stichting Karmel ook deelneemt.
Wij doen dan ook een dringend beroep op de Nederlandse bevolking, provincie, gemeenten, bedrijfsleven en kerkgemeenschappen ons in staat te stellen deze hulp te bieden.
Komende week vertrekt reeds een delegatie om te inventariseren in het getroffen gebied, een plan van aanpak te creŽren, teneinde de hulpgoederen te kunnen verdelen.
De goederen waaraan in eerste instantie dringend behoefte is zijn: Voedsel (geen vleesproducten), bedden, dekens, matrassen, klein meubilair, bouwmaterialen, reinigingsmiddelen, keukenmaterialen, zaai- en pootgoed, mineraalwater en winterkleding.
Ook een financiŽle bijdrage is van harte welkom op rek. nr. 95.50.66.662 (SNS bank) t.n.v. stichting Karmel International te Enschede o.v.v. "Noodhulp RoemeniŽ".