PERSBERICHT, Enschede, 24.09.05

Noodhulp naar overstromings gebied in Hargita in RoemeniŽ.

Onlangs is RoemeniŽ zwaar getroffen door overstromingen, waaronder de in het midden van RoemeniŽ gelegen provincie Harghita. Deze provincie beslaat het oppervlak van 2 x Overijssel. Alleen al in dit gebied zijn 16 personen door het natuurgeweld om het leven gekomen en is er zeer grote schade ontstaan. Huizen en boerderijen zijn beschadigd, ondergelopen, ingestort of volledig verwoest. Net als vele wegen, spoorrails en bruggen. Het totale voorlopige schadebedrag wordt inmiddels geschat op tientallen miljoenen euroís.
De Stichting Karmel International te Enschede verzorgt al jarenlang transporten met humanitaire hulpgoederen naar o.a. deze provincie. De afgelopen periode hebben medewerkers van de Stichting in samenwerking met de plaatselijke bestuurders een inventarisatie gemaakt van de noodzakelijke eerste hulp. Hierbij zijn ook duidelijke afspraken over de verdeling van de goederen gemaakt. De controle hierop wordt verzorgd door het Rode Kruis.
Afgelopen maandag 19 september is een volgeladen vrachtauto richting Harghita vertrokken, met 18 ton hulpgoederen zoals reinigingsmiddelen, bouwmaterialen, deuren, kozijnen, ramen en klein meubilair. Deze goederen zijn bedoeld om bij te dragen in de herhuisvesting van zo'n 20 families die momenteel in een gebrekkig tentenkamp zijn ondergebracht. De families bestaan uit (kleine) kinderen, waaronder baby's van slechts enkele maanden en ouderen, die het vooruitzicht hebben op de strenge Roemeense winter met temperaturen tot min 30 graden.
De komende dagen vertrekken nog twee volgeladen vrachtauto's richting Harghita.
De Stichting Karmel benadrukt dat nog volop ingezameld wordt voor de getroffen mensen en gebieden, waarbij de nadruk ligt op klein huisraad, dekens en 1 persoons bedden. De Stichting Karmel International nodigt u uit uw bijdragen af te leveren aan het adres Twente weg 10 op het Euregio bedrijfspark. Wij zijn daartoe op zaterdagen geopend van 09.00u tot 13.00u. Ook uw financiŽle bijdragen zijn welkom, want ook wij hebben te maken met sterk gestegen brandstofkosten. Voor giften staan de volgende drie banknummers open: ABN AMRO 59.30.64.224, SNS 95.50.66.662 en RABO 31.33.04.424. Verder kunt u ons bezoeken op onze website www.karmel-international.nl, Hier kunt nader kennis nemen van de berichtgeving omtrent de overstromingen, waaronder een fotoverslag.